تاثیر نماز بر بهداشت خواب
هر انسان طبیعى در حدود 3/1 عمر خود را در خواب به سر مى برد و تاثیر خواب بر روان و جسم انسان از دانسته هاى مسلم علم پزشکى است . بطوریکه امروزه تغییرات خواب انسان از پیش آگهى هاى مهم و قابل توجه در زمینه ابتلا به بیماریها ، به حساب مى آید .
به عنوان مثال ، در اشخاص مبتلا به افسردگى ، میزان خواب به نحو چشمگیرى ، افزایش و یا به ندرت ، کاهش پیدا مى کند . تغییرات خواب انسان در بیماریهاى جسمى نیز بسیار چشمگیر است ، بخصوص اگر تاثیر ناراحتى هاى روان انسان بر جسم او را در نظر داشته باشیم و به یاد آوریم که بیش از 60 درصد مراجعه کنندگان به بیمارستانهاى عمومى ، در واقع از یک مشکل روانى رنج مى برند.
به این ترتیب ایجاد بهداشت خواب ، در واقع یک رکن مهم بهداشت روانى و جسمى به حساب می آید و هر عاملى که در تنظیم بهداشت خواب موثر باشد ، پیشگیرى کننده و حتى درمانگر بسیارى از بیماریهاى جسمى و روانى است .
امروزه ، نخستین اصلى که در ایجاد بهداشت خواب ، توسط جدیدترین منابع علمى دنیا توصیه مى شود “ بیدار شدن هر صبح سر یک موقع مشخص از خواب است ” (1)
یک نگاه کلى به جدول اوقات شرعى ، نشان مى دهد ، که وقت نماز صبح ، در تمام طول سال ، با در نظر گرفتن تغییرات ناشى از حرکات وضعى و انتقالى زمین ، زمان ثابتى است و اقامه کننده نماز صبح ، با برخاستن پس از اذان در واقع اساسى ترین گام را در جهت رعایت بهداشت خواب و در نتیجه آن ، سلامت بدنى و تعادل روانى برداشته است .
در این مورد در شماره هاى بعدى باز هم سخن خواهیم داشت .
..........................................................................................................
[1] ترجمه فارسى روانپزشکى کاپلان ـ سادوک ، دکتر نصرت اله پور افکارى ـ جلد سوم صفحه111.